Hera - potěšit své blízké je tak snadné!| Recepty.cz
S přicházejícím jarem a stále silnějšími slunečními paprsky začínáme všichni přemýšlet nad odlehčením jídelníčku. Jak ale všem těm chutným lákadlům na návštěvě přátel odolat? Jednoduše! Upečte jim svoji verzi sladkého dezertu. I ty nejmlsnější jazýčky nepoznají, že si pochutnávají na zdravé verzi tohoto oblíbeného moučníku. Inspirujte se naším receptem, nebo pár základními tipy.

Sladidla

Je tolik variant, kterými můžete nahradit běžný rafinovaný cukr. Vyzkoušejte javorový sirup, nebo med. Chcete-li, můžete využít i různé sirupy – rýžový, datlový či sirup z agáve.

 

Nepražený kakaový prášek

Pokud chcete hřešit a zároveň si užít plnou chuť čokolády, sáhněte vždy po nepražené verzi kakaa. Získá si vás nejen svoji lahodnou chutí, ale také obsahem prospěšných látek – je plné antioxidantů, vitamínů a minerálů. Počáteční investice bude sice větší, ale v chuti se vám několikrát vrátí.

 

Jablečné pyré

Chcete-li v receptu vynechat z jakéhokoliv důvodu vejce, přizvěte si na pomoc jablečné pyré. Pyšní se hned dvěma neocenitelnými kvalitami – za prvé dezert přirozenou formou osladí a za druhé funguje jako perfektní náhražka vajec.

Jako výborné pojivo funguje i banán, který dezerty zároveň i osladí.

 

Mléko

Pokud recept volá po mléku, nabízí se tolik jiných variant. Můžete sáhnout po mléku mandlovém, ovesném, sójovém či dokonce po mléku z hnědé rýže. Všechny chutnají skvěle a v receptu obyčejné mléko bez problému zastoupí.

 

Mouka

Pokud v dezertu nahradíte část klasické světlé mouky moukou celozrnnou, můžete se těšit nejen na chutnější, ale i zdravější dezert. Pokud jste v pečení zdravějších dezertů teprve začátečníci, nedoporučujeme nahrazovat v receptech celé množství bílé mouky pouze moukou celozrnnou. Ta totiž nasakuje více vody a recept tedy vyžaduje využití většího množství tekutin. Do začátku doporučíme řídit se poměrem 1 díl mouky celozrnné k 3 dílům mouky světlé. Vyzkoušejte třeba mouku špaldovou, která má velmi příjemnou oříškovou chuť.

Inspirovat se můžete i naším receptem na výbornou bezlepkovou Pomerančovou bábovku.

 

Bezlepková pomerančová bábovka

 

  • 1 a ½ hrnku bezlepkové hladké mouky

  • 1 a ½ hrnku mandlové mouky

  • 1 lžička xantanové gumy

  • 1 a ½ hrnku kokosového cukru (nebo jiného sladidla)

  • 8 lžic rostlinného tuku Hera Máslová příchuť, rozpuštěného

  • 2 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného

  • 1 lžička soli

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • 4 vajíčka

  • kůra z 1 pomeranče

  • 2/3 hrnku mléka (nebo jeho alternativy), pokojové teploty

 

  • 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

  • 2 lžíce kokosového cukru

  • ½ lžíce tapiokové mouky (nebo kukuřičného škrobu)

 

Troubu předehřejme na 165 °C.

Připravíme si formu, kterou vymažeme rostlinným tukem Hera Máslová příchuť a vysypeme moukou.

V jedné misce smícháme suché ingredience – bezlepkovou mouku, mandlovou mouku, xantanovou gumu, prášek do pečiva a sůl. V míse elektrického robota vyšleháme do nadýchané hmoty cukr, rostlinný tuk Hera Máslová přichuť, olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Poté zašleháme vajíčka, vždy jedno po druhém. Šleháme, dokud nedocílíme pěkně nadýchané a hladké hmoty. Do takto připravené hmoty postupně zašleháme připravenou sypkou směs a mléko. Dávku si rozdělíme na třetiny a do těsta zašleháme postupně, vždy tedy zašleháme 1/3 mouky a 1/3 mléka a jakmile je směs dobře promíchaná, přidáme další část.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme přibližně 50-55 minut. Propečení zkontrolujeme pomocí špejle. Necháme chvíli vychladnout ve formě a poté vyklopíme na připravenou mřížku, kde necháme bábovku zcela vychladnout.

 

V rendlíku si svaříme ¾ šálku pomerančové šťávy s cukrem. Do zbývající části šťávy vmícháme tapiokovou mouku nebo kukuřičný škrob. Jakmile začne směs šťávy a cukru vařit, přidáme i směs s tapiokovou mouku nebo škrobem. Mícháme do zhoustnutí. Směs odstavíme a alespoň 1 hodinu chladíme.

 

Kousky bábovky servírujeme polité pomerančovou omáčkou.

 

Další inspiraci hledejte na www.pecenijeradost.cz!